3. osztály
Munka szöveget olvasni.

- Emlékszel a nevét a szakasz, amit olvasol? (Nature nyáron)
- Olvassa el a jegyzet (megjegyzés) után zárójelben a cím. Mi lepett meg?
- Lehetséges, hogy a próza egyszerre egy vers? (Problematikus kérdés.)
- Ez a műfaj munka megtaláltuk az első alkalommal. „Galambok” - vers próza. Próbáljuk megérteni, hogy mit jelent, hogy a próza, a vers. Emlékezzünk vissza, hogy szükségszerűen jelen van a vers. (Rhyme, ritmus, hangulat, hang, dallam, stb)
Munka közben szöveget olvas.
Álltam a tetején egy lankás dombon; előttem - az arany, az ezüst bevonatú tenger - feszített és elkápráztatta érett rozs.
De ne szaladjunk a duzzadás a tengeren; nem adatfolyamként fülledt levegő: vihar sör nagy. (Képzeljünk el egy tengeri érett fül: az arany, az ezüst bevonatú, és nem mozog, fagyasztva, mielőtt a vihar.)
Körülöttem a nap még süt - meleg és unalmas; de van, a rozs, nem túl messze, egy sötétkék felhő feküdt a túlsúly (azaz egy nagy, nehéz) Gromada az egész felét az ég.

Minden leselkedik. még alatt sínylődő baljós ragyogó utolsó napfény, nem hallani, nem látni egy madár; rejtőzik még a verebek. Csak valahol a tartósan suttogott és taps magányos nagy bojtorján levél.
Mint erős szaga üröm a barázdák! (Intenzív az illata fű, mielőtt a vihar, az illata üröm növekszik a barázdák -. Felszántatlan parcellák közötti terek), néztem a kék kolosszus. és
Ő volt homályos a lelket. „Nos, valószínűleg ugyanaz, gyorsan! - Nekem úgy tűnik - egy csillogó, arany kígyó, akadozik, mennydörgés! Dvina, lejtős, fészer, a gonosz felhő, stop melankólia lankadtság „(ez valószínűleg véget ért volna a fájdalmas várakozás és vízbe eső!)
De a felhő nem mozdult. Még mindig megnyomta a néma föld. és mint egy klassz olyan sötét.
És annak egyszínű kék villant valami egyenletesen és simán; sem ad sem, hogy egy fehér zsebkendőt vagy egy darab havat. (Mi lehet ez? A kérdés maradt megválaszolatlan.) Ez repült a falu egy fehér galamb. (Ez az, ami mögött a fehér zsebkendőt - egy galambot, mint ő és a hó átalány-ben valószínűleg különösen jól látható a háttérben sötét felhők ..)
Én repülő, repülő - minden csak jobb. és megfulladt az erdőben. (Hirtelen eltűnt galamb - mintha elsüllyedt mögött az erdőben.)
Néhány pillanat telt el - azonos volt kegyetlen csend. De íme! Két kendő villant két dudor rohanás vissza (Feltételezheted -, hogy a két dudor?); majd repülni haza, még a repülés két fehér galamb. (A válasz megerősíti a szöveget.)
És itt, végre leesett a vihar - és elment a móka!
Csak futott haza. Felsikolt a szél rohan, mint az őrült, rohanó vörös, alacsony, mintha szakadt darabokra, a felhők, minden kezdett fordulni, összekeverjük, zahlestal, ringatta meredek oszlopok buzgó zuhany (nagyon erős, erős). villám vak tüzes zöldek, forgatás, mint egy pisztoly, staccato mennydörgés, a szaga kén.
De az eresz alatt, a szélén egy tetőablak mellett ülő két fehér galamb - és az egyetlen, aki repült egy barát, és az, amit ő vezetett, és lehet menteni.

Fodros, két (fáradt, valószínűleg, és szörnyű volt ...) -, és úgy érzi, minden szomszéd szárnya szárnya.
Hát ez! És úgy érzem, jó rájuk nézni. Bár én vagyok az egyik, mint mindig.
Azonosítása elsődleges érzékelés.
- Milyen képet képzeli, ha meghallod?
- Mi történt a közölt legtisztábban? Miért?
a) Olyan, mint egy nyári zivatar leírás Turgenyev és AN Tolsztoj? Miért kell módosítani a hangulat a narrátor: első „melankólia vágy”, majd „és jól érzem magam”?
b) Mit gondolsz, miért van az, Turgenyev akarta mondani a történetet, hogy egy galamb mentett másik viharban?
Munka utáni szöveg olvasása.
A termék definíciója műfaj.
- Olvassa el a 3. kérdést a tankönyv. Mondhatjuk, hogy ez egy lírai munka? Miért? (Leírni az érzést, hangulatingadozás ...)
- K.Paustovsky azt mondta, hogy valódi, próza mindig megvan a saját ritmusa, hogy „a ritmust a próza függ a tehetség az író, a értelme a nyelv, az író jól halló”. Láttuk, hogy a szavak működik Turgenyev elkeverjük élénk képek és képek - nem a költészet? Hallottuk a dallam próza, különleges ritmust.
„A legfontosabb dolog az, hogy a próza, amikor eléri a tökéletességet, lényegében valódi költészet”. (K.Paustovsky)
„Hol van a határ a próza és a költészet, soha nem fogom megérteni.” (Tolsztoj)
Jelek a vers (közvetíteni az érzéseit és hangulatát a hős, van egy bizonyos ritmus, kismennyiségűek még egy jele próza - jelölje ki a bejegyzést, fejlesztési tevékenység, a csúcspontja, a végén a cselekvés (szétválasztás) ..
ciklus Turgenyev a „Versek prózában”.
- Gondolod, hogy van egy vers prózában JS Turgenyev? Ügyeljen arra, hogy a címkén a zárójelben. Meg tudja magyarázni a jelentését a ciklusban?
Az irodalomban a ciklus - egy sor műalkotások egyesül egy közös téma vagy közös szereplők.
E. Nagyboldogasszony ciklusban a tündérmesékben bácsi Fjodor és barátai;
A K.Paustovsky - egy sor történetek „Meshchersk oldalán”, stb
A Turgenyev ezek a versek egy pár.
Története a sorozat „Versek prózában” IS Turgenyev.
Az utóbbi években az élet súlyosan beteg IS Turgenyev egyre kezd járni filozófiai gondolatok értelmében az emberi lét, az élet és a halál. Az író a saját újragondolása munkájukat, és az eredmény a felülvizsgálati vezető motívumok kreativitás miniatűr ciklus „Versek prózában”, ami lett egy eredeti eredményeként az élet Turgenyev és az utolsó munkálatok.

Mindegyik próza vers - kis mennyiség, hogy van egy különleges ritmust, a líra (azaz, hogy tele vannak érzelmek, érzések, érzelmek).
A műfaj „próza vers”, nem csak egy filozófiai történetet is harmonikusan hangzik dallamos keveréke azokat a szavakat és kifejezéseket. „A fúziós költészet és a próza, dallam és a ritmus, jelölt pecsétjével rendkívüli stílusbeli kegyelem.” „A vers a próza” - egy gyűjtemény eredeti filozófiai mondások, élete megállapításokat. Ez a fajta eredmény, a funkció pont, Turgenyev hozza a végén minden műve végén életét. Itt azt tükrözi mindazt, ami „ömlött” az egész munka az író. Turgenyev hozott létre egy egyedülálló műfaj, egy olyan fajta.
- Miért van az, Turgenyev kis áttekintő meghívja a „próza vers”? (Fontos az író - az átruházás az érzékek)
- Valószínűleg lesz érdekelt, hogy megismerjék az átjárót a emlékiratai Tolsztoj: „gyerekkönyveket, én szinte nem olvassa, legyen, van nekik, és nem volt. Kedvenc írója Turgenyev. Elkezdtem hallgatni őt a téli estéken, hét év alatt. "
Bevezette az új fogalom a „próza vers”;