72, meghalt Valerij Zolotukhin

- Valery S. ma reggel meghalt a kórházban, ahol feküdt minden mostanában - Antipov mondta.

„Felhívtam rút kiskacsa frizurák”

- Valera jött hozzánk tanulni a negyedik fokozat után kezelik az Altáj-hegységben. Noha apja volt az elnöke kolhoz éltek szerényen PO- paraszt. Ő volt probléma a lábát, így járt a mankó. Soha nem fogom elfelejteni, ahogy a bátyja télen ez vitt a szán az iskolába - mondja Faina Illarionovna Tagiltseva. egykori iskolatársa Valerij Zolotukhin.

Ahhoz azonban, hogy feladja a gyermek nem volt a természete Valerij Szergejevics.

- Amikor jöttem dolgozni az iskolában, kaptam egy ötödikes ahol tanult Valera. Ő már séta mankó nélkül. És akkor egyszer olvastam az egyik interjújában, hogy ebben az időben még mindig használt mankó, - mondja Elena Ivanovna Kokovikhina. színész tanár. - Nos, megkérdeztem erről Valera, és azt mondta, hogy az iskola bújt a lépcső alatt mankó, és iskola után vegye fel őket. Az iskola után költözött egy kicsit, és a nagy távolságok menni nélküle nehéz volt.

Zolotukhin különösen aggódik amiatt, amit nem minden fut a pultok. És akkor tanultam meg a kezében a „ugrás” a pult pult.

- És ő azt olyan gyorsan, hogy kiderült, hogy a szemközti oldalon az osztály néhány másodpercig. Még nem volt ideje, hogy villog a szemét - keserű mosollyal mondja Helena.

Egy ilyen erős szellem osztálytársa iskolai barátok szeretett és nagyra értékelik. Sőt, amellett, hogy Valery S. eltérő tartós jellegű tanulás volt meglepően könnyű, és volt kiváló tanuló.

- Emlékszem, egyszer a vizsga nem tudom, hogyan kell megoldani a problémát. Valera mire minden az ő már döntött. Így elmagyarázta nekem mindent, és átmentem a vizsgán az öt, - mondja Faina Illarionovna.

Annak ellenére, hogy ez az iskola becenevet Valery Zolotukhin volt ... „rút kiskacsa”.

- Ezt azért tettem, egyszer egy leckét nevezik, mert bozontos haja, így a Valera azt „beragadt” - mondja Helena. - De ő így válaszolt: „Ha ezt a rút kiskacsa válik fehér hattyú”. És igaza volt!

By the way, a kreatív csík nyilvánvaló Valery S. iskolában: az első, a párhuzamos osztályban tanuló Maria Shalimova csinált egy faliújságon. És másodszor beszéltem minden iskolai koncertek és versenyek és énekeltünk. Bár, mint mondják a tanárok és osztálytársak, ha a jövőben színész nem akar énekelni, akkor lehetetlenné teszi. És még: a múzeum Zolotukhin (mint a múltban - ez az otthona a szülei) tartott egy öltöny, amelyben Zolotukhin koncertet olnoklassnikami megkeresett pénzt érettségi.

- De most, hogy ő akar lenni egy művész, Valerie soha nem mondta - mondja Helena. - Ugyanakkor Moszkva elengedjük a nyugalmat: voltak abban, hogy ez fog megnyilvánulni. Ő, az úton, mielőtt elhagyja apja vett neki egy ruha: kiderült, hogy ő eladta egy tehenet.

„Valerie mindig segített”

Azonban, még ha Valery S. telepedett Moszkva és lett sikeres művész, aki nem felejti el honfitársai.

- Valera mindig segítettek. Emlékszem, amikor megérkezett a fiam érkezik Moszkvába, s annak ellenére, hogy a szűkre szabott, találkozott velem a metrón, én otthon a családja tartózkodott egy éjszakán át. És akkor ez a fia jegyet a Taganka Színház kinyúlt - mondja Helena. - Amikor jött az Altáj, mindig látszott, hogy meglátogasson.

És Valerij S. folyamatosan megfelelt az ő kedvenc tanár.

- Ez csak írtam neki egy levelet, amelyben azt mondta, hogy nem fog többet írni, amikor ő volt művészeti igazgatója Taganka Színház, valamint, hogy nem ő írta. Azt mondta, nem akarta zavarni megragadni a mérhetetlen - továbbra Helena. - Beteg és mert megpróbált ölelés mindenkinek! Végtére is, nem normális emberi test ilyen terhelés nem fog állni!

Ezen kívül ez volt saját kérésére a fedél Zolotukhin Gyors Istok ellátogatott a leghíresebb színészek és koncertezett. De a legnagyobb ajándék honfitársai származó Valery Szergejevics volt a templom, a pénz az építőiparban, amely összegyűjtötte a színész önmagát.

„Valera lett a család”

Ezt követően Valery S. minden alkalommal jön a faluba, biztos, hogy iratkozzon fel a templomot.

- És mégis, amikor leesett a menetet, akkor biztos, hogy részt vegyen benne, - mondja Dmitrij apja.

De Valery S. tartózkodott mindig barátja - Vitali Kiryanov.

- Mindannyian a gyermekei és unokái Valera látogatott az évek során, és természetesen, Irina Lindt. Nálunk, két otthon, és egyikük mindig ott Valera. Mi nem változik semmi ott eddig: csak hisszük, hogy ez az ő otthona. Valerie úgy gondolta, és mindig az első dolog, hogy menjen, és hagyja a dolgokat. Bár a helyzet nem volt szerény: egy ágy, szekrény, asztal, - mondja Vitaly Dmitrievich. - De ez az, amikor hideg volt, mi mindig kénytelenek élni Valera közös haza velünk, mert sokkal kényelmesebb.

Úgy jött, mint Valery S. Quick Istok 3-4 alkalommal egy évben. És ez volt a hagyomány: reggel biztos, hogy imádkozzanak, hogy a kávé és leülök írni.

- Voltak, persze, és vicces történetek: például egy nap elkísértem Valerij Szergejevics a túra során. Ezen a nyáron, valamilyen oknál fogva, sokan voltak szúnyogok. Mi maradt a központban, és Vale S. kérte, hogy fumikator. A dugva a konnektorba csináltam rosszul. Jövök reggel, és azt mondja, hogy Valera az éjszaka nem aludt, mert a szúnyogok. Kiderült, hogy fumikator működött. És ez csak nevetve válaszolt: „Igen, én nem tudom, hogyan kell csatlakozni.” Így emlékszem rá: a jó, az igazi ...

1963-ban diplomázott a GITIS. ami után meghívást kapott a színház Mossovet. ahol dolgozott egy évig. 1964 óta, és a mai napig is színész Zolotukhin Taganka Színház (szerepeket: „A jó ember a Szecsuan”, „korunk hőse”, „Borisz Godunov”, „Vlagyimir Vysotsky”, stb.)

A legjobb munkát film

Film mutatkozott Valery Zolotukhin volt a film Vlagyimir Nazarov „csomag” című regénye nyomán Leonid Panteleyev a kalandjait a Vörös Hadsereg Trofimova. Trofimova szerepet Zolotukhin hozott első híre 1965-ben.

Mivel az 1960-as években a színész aktívan cselekvő filmek, legismertebb szerepe a kerület Serezhkin trilógia „Mester a tajga” (1969) „eltűnése tanú” (1971) és a „Előzetes vizsgálat” (1973); valamint a filmek „Bumbarash” (1972), „Péter cár és a szerecsen” (1976).

Kapcsolódó cikkek