12 lecke során - alapismeretek ortodox kultúra

- A jótékonysági eltér barátság

- Ki az úgynevezett „szomszédok”

Az egyik legszebb szó a világon - a szó kegyelmet. Szól a szív, amelyet az E luet, a szeretet és sajnálom.

A szerelem más.

Ez örömteli. A találkozón a szeretett arc világít egy mosollyal és a boldogság.

De a szeretet egy könnyáztatta arcát. Ez az eset, ha foglalkozik valaki másnak a szerencsétlenséget. Pontosabban, a szeretet azt mondja: valaki másnak a szerencsétlenséget nem történhet meg! Egy pillanattal ezelőtt, ez az ember volt, még ismeretlen számára. De nem tudja, az ő fájdalmát -, és nem maradhat közömbös.

Ha látsz egy éhes, hová értékelni, hogy - a „jó”, vagy „rossz”. Meg kell etetni az éhes egyszerűen azért, mert éhes, és nem azért, mert a barátod.

Irgalmas szamaritánus

Egy napon Jézus megkérdezte, mi a legfontosabb a sok parancsolatokat? Azt mondta, a legfontosabb dolog az Isten szeretete és az ember. „Szeresd felebarátodat, mint magadat.” Aztán megkérdezték: egy nehéz kérdés: „Ki az én felebarátom?”. Tény, hogy van egy ember, aki szereti senki. De sokan azt mondják: „Szeretem azokat, akik szeretnek engem, hogy a családom és a barátaim. Ez az én szomszédok (zárt). "

Krisztus feltenni neki egy kérdést válaszol, az Irgalmas szamaritánus:

Egy bizonyos férfi támadta meg, rablók, akik megverték és kirabolták. A járókelők voltak járókelők. Úgy telt el. Mindegyikük egy véres ember azt mondja, a lelkiismerete, hogy ő siet, jött nagyon fontos dolog -, és átadta. De egy idegen férfi, aki még csak nem is nagyon jól beszélt a helyi nyelven, megállt. A sebesült megdermedt. Nem is olyan régen, ő és barátai gúnyt ez barátságtalan látogatók. Tényleg most bosszút áll. A járókelő hajlított és bekötözte a sebet, vette a sebesült egy fogadóba, és fizetett a kezelést.

Rokonok és honfitársai nem láttam a kopott szomszédja és telt. De az idegen az idegen képes volt, hogy őt, mint a szomszéd.

A példázat Krisztus jelenti: a közeli - az egyetlen, aki nem hagyja cserben. És egy másik szomszéd - az egyetlen, akinek szüksége van a segítségedre. Ha valaki beteg - ez lesz, nem számít, milyen nyelven beszél, és mi az ő hite vagy bőrszíne. A vér minden ember azonos színű.

Még ha ez a személy bűnös előtted, ez még mindig egy perces gondjait kell elfelejteni a sérelmeiket és kölcsönöznek neki egy segítő kéz.

Nem tud fellépni elv szerint: „Hogy van rám, és én”, vagy „Így van! Kapják, amit érdemelnek! "

Irgalmas megbocsátás magasabb és nemesebb, mint a megtorlás.

Mercy emlékeztet arra, hogy van kis baj, de van gond. Valaki egyszer megbotlott akkor mozgalomhoz - és itt van egy új gömb és egy részét nevetségessé. Frusztráló. De ahogy telt az idő - és hogy valaki nagyon vicces elnyúlt az elhagyott valaki banánhéjon. Olyannyira, hogy megsérült a lába, és nem tudott felkelni a saját. Ez a probléma. Felejtse el a vonatra? Nem örvendezzünk baj? El tud jönni, és segít neki, hogy hívjon orvost?

Ez nem könnyű - a határokon keresztül régóta és látszólag csak a harag. De ez - a legmagasabb a fellebbezések Jézus Krisztus: „De mondom nektek, szeressétek ellenségeiteket”. De ha az ember veszi a Krisztus ereje - és ez az ő ereje.

Miután az orvos és a pap beszélt arról, hogyan tudnak segíteni a foglyokat. A pap azt mondta, hogy a börtön nehéz lehet bűnözők emlékezett bűntudat a gravitáció. Az orvos azt mondta, hogy ül a börtönben, és ártatlan. A pap nem ért egyet: a bűntudat bizonyította a bíróság. Az orvos azt mondta: mi a helyzet az ártatlan elítélt Jézust? Rajta elfelejtettél. A pap megállt. Aztán egy sóhajjal, azt mondta: „Doktor úr, tévedsz. Amikor azt mondta, hogy hülyeség, én nem felejtettem el a Krisztusról. Abban a pillanatban Krisztus elfelejtettem rólam. "

Priest volt St. Filaret Moszkva. Amikor azt mondta, kegyetlen szavak - úgy érezte, hogy a kegyelem elhagyta a lelkét. És ezért abbahagytam, megbánta, és egyetértett az orvos ... és bilincsek fogvatartottakkal azóta eltávolították.

Az ember tanulhat szeretet. Ha meg akarsz csinálni a szeretetszolgálat (például érdekel a beteg vagy fiatalabb, önzetlenül segítséget nyújtani ...), ezek a dolgok idővel változhatnak, és a szíved, hogy ez több ember.

Nagyon szokatlan béka elhelyezett szemét: ők is csak a mozgás, és nem veszi észre az álló tárgyakat. Frog lát repülő szúnyog. És meglátja a fű és a kövek, ha megmozdul. Ez az út, és a lelkiismeretünk: ha egy személy nem működik, senki sem segít, a lelkiismeret egyre vak. Az ember már nem látni az értelemben az életükben.

Az egyik esetben a szeretet - az alamizsnát. Segít valaki szánalomból neki. Krisztus azt mondta: „mindenki, aki megkérdezi, - adni.” A szent Dorofei kifejtette, ha alamizsnát adsz, akkor szorozva az összeg a jó a világban. De a szegény ember, akit segített kapott csak a tizede a jó által termelt kedvesség. A többi jó okoztál magad. Végtére is, ez a lelked lett könnyebb.

A nagy orosz történész V. Klyuchevskii le a jótékonyság a találkozó a két kezét. Egy kifejezi a kérelmet istenért. míg a másik állítja Krisztus nevében. A történész azt mondja, hogy nem könnyű eldönteni, hogy melyik ezek a kezek volt, amely több jó. Emberbarát látott első kézből az emberi szükségletek, hogy megkönnyítette, és szíve meglágyult. A kapott alamizsnát tudom kinek imádkozni. „Koldus gazdag takarmányokat, és gazdag koldus ima mentett” - mondta a régi időkben. Ez a napi, csendes, az ezer napi alamizsnát öntjük patakok jóság az emberi kapcsolatokban. Ő megszokta, hogy a szegény a gazdag emberek és a szegények gyűlölik a gazdagok wean.

A végén a 16. század Murom Szent Juliana (Juliana) élt egy nemes arisztokrata család. Amikor volt egy lány, ő volt a varrás patchwork ruhák és egyéb ruházati cikkek, és kiosztják a szegények. Amikor Juliana házas, nem vette a pénzt a férje, vagy a gazdag szülők. Még mindig segítette a megye, hogy a szabad varrt szegény. Éhínség jött Oroszországba. És Juliana, aki először evett nagyon takarékosan, hirtelen kezdett feltenni magamnak egyre több élelmiszert. A gyakorlat tűnődött: „Te használt enni egy kicsit, de mi most enni három torkán?”. És valóban, szent Juliana titokban elvette az ételt és az elosztott éhes. Végül Ulyana elosztott valamennyi állomány. És amikor a ház maradt a kenyér, a szent Juliana Muromskaya lett kemencébe fa kérgét. Furcsa, de a szegény, akit ő ad neki, mondván, hogy több finom kenyeret nem esznek soha életemben.

Kapcsolódó cikkek